Zirconiul este un material care a aparut recent si a revolutionat stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, acesta poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate. Zirconiul este un un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. In stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu
Care sunt proprietatile zirconiului?
• Este extrem de rezistent si de dur. Este practic cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora.
• Fiind o ceramica de culoare alba cu o transluciditate caracteristica, lucrarile pe baza de zirconiu vor avea o estetica deosebita pentru ca nu vor contine nici un fel de metal.
• Ca si aurul, este extrem de biotolerabil, nu are efect alergic si, nefiind metal, nu corodeaza.
• Fiind executate cu sisteme computerizate, lucrarile pe baza de zirconiu sunt de o precizie desavarsita.
• Este inca extrem de scump. Atat materialul in sine cat si aparaturile necesare prelucrarii lui conduc la obtinerea unui cost final ridicat.
Utilizarile zirconiului in stomatologie
• Scheletul de sustinere al lucrarilor ceramice
Aproape orice tip de lucrare protetica poate fi construita din ceramica pe suport de zirconiu. Structurile sunt extrem de rezistente si durabile iar estetica unor asemenea restaurari este deosebita.
• In asemenea situatii, peste scheletul de zirconiu vor fi aplicate mai multe straturi de ceramica dentara, aspect ce va desavarsi estetica lucrarii.
• Lucrari protetice integral din zirconiu
Deoarece legatura care se formeaza intre zirconiu si ceramica nu este foarte puternica, coroanele sau puntile dentare pot fi construite in intregime din zirconiu fara strat de ceramica deasupra.
Implanturi dentare
In mod normal, implanturile dentare sunt fabricate din titan. Uneori, bontul artificial al implantului poate fi confectionat din zirconiu. Pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice, se recomanda ca peste implanturile dentare din zirconiu sa se execute lucrari protetice tot pe baza de zirconiu.
Totusi, in anul 2011 a fost lansat pe piata primul implant integral din zirconiu. Rata de succes a unor asemenea implanturi nu este inca pe deplin cunoscuta.
Coroana ceramică pe suport de zirconiu este una dintre cele mai populare si avantajoase soluții când vine vorba despre restaurarea dentară. Estetic și durabil, acest tip de coroană ceramică are avantaje multiple .
Coroana ceramică pe suport de zirconiu este obținută printr-un procedeu de frezare computerizată a unui bloc de zirconiu, urmată apoi de adăugarea succesivă de straturi de ceramică. Rezultatul este foarte estetic, grație stabilității zirconiului pe durata procesului de adăugare a straturilor de ceramică, acesta având un punct de topire foarte înalt.
Avantajele lucrarilor ceramice pe suport de zirconiu:
• Coroana ceramică pe suport de zirconiu este mai rezistentă decât coroana integral ceramică și face astfel față cu brio forțelor masticatorii;
• Are un aspect estetic superior coroanei metalo-ceramice sau celei integral ceramice, întrucât este translucidă, lumina penetrând coroana și oferindu-i un aspect foarte apropiat celui specific dintelui natural;
• Este ideală pentru înlocuirea dinților lipsă sau restaurarea celor incompleți din zona frontală a cavității orale;
• Coroana ceramică pe suport de zirconiu poate fi modelată în așa fel încât forma și culoarea sa să fie compatibile cu cele ale dinților pacientului;
• Acomodarea cu acest tip de coroană este foarte rapidă, aceasta fiind ușoară, având o biocompatibilitate ridicată cu țesuturile moi și eliminând riscul reacțiilor alergice.