Lucrari protetice pe implanturi dentare

September 15, 2017

Implanturile dentare ofera posibilitatea confectionarii unei game bogate de lucrari protetice. Alegerea tipului de restaurare care va fi folosit este un pas important care trebuie condus cu atentie.
Aceasta alegere este influentata de mai multi factori:
• Numarul si pozitia dintilor lipsa
• Starea generala a pacientului
• Pretentiile estetice si functionale
• Pozitia geografica: diferite tipuri de proteze pot fi proiectate in tari diferite si chiar si in parti diferite ale aceleasi tari
• Posibilitatile financiare ale fiecarui pacient
• Cat timp poate dedica un pacient unei anumite solutii propuse
• Experienta si preferintele medicului implantolog

Iata care sunt cele mai folosite lucrari protetice pe implanturi:

Coroana dentara
Coroana pe implant se indica de obicei cand lipseste un singur dinte iar dintii care marginesc bresa sunt sanatosi sau pot fi tratati. In cazul unei brese mai intinse, se pot folosi mai multe coroane pe implanturi situate una langa alta.

Coroanele dentare sunt realizate din ceramica pe diverse suporturi: aliaje de aur, titan, alte aliaje metalice sau zirconiu. In unele situatii se pot confectiona si coroane integral ceramice.

Puntea dentara
Multi pacienti prefera puntile pe implanturi deoarece nu trebuie indepartate pentru igienizare. Puntile sunt fixate definitiv pe implanturi fie prin cimentare, fie prin infiletare.
In cazul edentatilor extinse cu lipsa multor dinti, puntile pe implanturi ar putea constitui o problema de ordin financiar.

Nu este indicat sa se proiecteze punti care sunt sustinute atat de implanturi cat si de dinti naturali. Acest aspect ar putea avea ca si consecinta mobilizarea implanturilor datorita mobilitatii fiziologice a dintilor naturali.
Sa explicam mai in detaliu:
• Dintii naturali se fixeaza in osul alveolar cu ajutorul ligamentelor periodontale, o retea de fibre elastice si flexibile. Aceste fibre permit dintelui o usoara mobilitate, numita mobilitate fiziologica.
• Implanturile dentare sunt inconjurate de tesut osos dur. In consecinta, ele nu au nici un fel de mobilitate.

In graficul de mai sus puntea se sprijina in partea stanga pe un implant iar in partea dreapta pe un dinte natural. Datorita mobilitatii fiziologice, dintele natural va actiona ca o parghie asupra implantului rigid in timpul masticatiei.
In acest fel, implantul poate fi mobilizat; odata mobilizate, implanturile pot fi compromise.
Un alt aspect important este asigurarea unui numar suficient de implanturi care sa sustina puntea. De exemplu, daca lipsesc toti dintii de pe o arcada, este nevoie de cel putin 6 implanturi ca sa sustina puntea.

Protezele mobilizabile
Proteza dentara pe implanturi se foloseste cand lipsesc toti dintii de pe arcada, fiind o alternativa la puntea pe implanturi. Proteza pe implanturi este de obicei mai ieftina decat puntea totala pe implanturi (pentru ca are nevoie de mai putine implanturi care sa o sustina), dar acesta nu este singurul aspect care ar putea sa o indice.
Protezele pe implanturi trebuie indepartate zilnic din cavitatea bucala pentru igienizare.

In comparatie cu proteza totala traditionala care se sprijina exclusiv pe gingii, protezele pe implanturi permit o masticatie mult mai eficienta, vorbitul este mai clar iar stabilitatea net superioara.
Protezele se ataseaza de implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare. Sistemele speciale de ancorare sunt alcatuite din 2 parti:
• O parte este insurubata in implanturile osoase ramanand in cavitatea bucala
• Cealalta parte este atasata protezei mobilizabile

• Sistemul de prindere intre cele 2 elemente este de tip patrice – matrice in care patricea este reprezentata de sistemul ancorat in implant. Partea atasata protezei dentare va trebui inlocuita regulat.

 

proteza mobilizabila pe implanturi care foloseste sisteme speciale de ancorare sub forma de capse

Exista mai multe tipuri de sisteme speciale de ancorare: capse, culise etc.
Un alt sistem este reprezentat de o bara de metal care este securizata pe implanturi (imagine jos). Proteza dentara este apoi atasata la bara de metal cu ajutorul unor sisteme de prindere. In aceasta varianta stabilitatea protezei este excelenta.

Aparate ortodontice pe implanturi
Implanturile dentare pot fi folosite si ca “ancore ortodontice” pentru a indrepta sau alinia dintii. Implanturile folosite pentru aparatele ortodontice difera de cele pentru lucrari dentare; primele nu se bazeaza pe osteointegrare. Mini-implanturile ortodontice au revolutionat ortodontia.