Cand ar trebui sa inceapa vizitele la pedodont?
Suptul degetului
1. Cei mai multi dintre pedodonti recomanda parintilor sa inceapa sa aduca copiii la pedodont incepand cu varsta de 1 an , urmand sa aiba controale periodice la fiecare 6 luni
2. Unii copii au nevoie de controale mai dese si de ingrijiri speciale.
Recomandarile Academiei Americane de Stomatologie Pediatrica:
0 – 6 luni:
1. Curatati dintii bebelusilor dupa fiecare masa si inainte de culcare cu un tifon curat
2. Cereti sfatul pedodontului in ceea ce priveste suplimentele cu Fluor
3. Aveti grija la obiceiurile de mancare ale bebelusilor (ceaiuri indulcite, lapte indulcit)
6 – 12 luni:
1. In aceasta perioada ar trebui sa apara primii dinti ai copilului
2. Consulta pedodontul pentru o examinare si pentru a invata cum sa ai grija de dintii copilului tau
3. Spala dintii copilului dupa fiecare masa si la culcare cu o periuta mica, moale
4. Indata ce copilul incepe sa mearga ai grija ca acesta sa nu se loveasca la dinti sau la fata
5. Scade frecventa meselor la san sau biberon si introdu hrana solida
12-24 luni:
1. Urmeaza controalele periodice la pedodont asa cum sunt indicate de acesta
2. In mod normal, controalele si curatarea dintilor este recomandata la fiecare 6 luni atat pentru copii cat si pentru adulti
3. In masura in care copilul invata sa clateasca gura , si pe masura ce cei mai multi dinti temporari “de lapte” au erupt, poti sa incepi sa speli dintii copilului cu o cantitate foarte mica de pasta de dinti cu fluor.
1. In general , suptul degetului pana la varsta de 2 ani este normala si lipsita de consecinte
2. Daca acest obicei nu este intrerupt pana la varsta de 4 ani de catre copil, atunci parintii ar trebui sa intervina sis a descurajeze copilul
3. Daca acest obicei perpetueaza mai tarziu pot aparea probleme in eruptia si asezarea dintilor definitivi pe arcada si probleme cu muscatura si pedodontul va va recomanda un medic ortodont.
Sigilarea dintilor este un proces preventiv in fata pericolului cariilor, metoda prin care dintii posteriori sunt acoperiti cu compozite fluide care vor proteja dintii de atacul carios. Procesul de sigilare este de scurta durata si nedureros. Stomatologul aplica stratul protector pe fiecare dinte in câteva minute, dupa ce acesta este curatat, igienizat corespunzator si, apoi, uscat. Stratul protector se aplica pe suprafata ocluzala dintilor de mestecare, acolo unde se regasesc cele mai multe dintre fisuri. Fluorizarea dentara realizata in cabinet inseamna administrarea concentrata de fluor pe fiecare dinte. Rolul este nu numai de protectie, ci si de intarire a structurii dintelui.
- Intareste smaltului dintilor
- Protejeaza dintii impotriva cariilor dentare
- Incetineste procesul carios
- Remineralizeaza zonele dentare afectate de cariile incipiente
- Diminueaza sensibilitatea dentara
- Fluorizarea pâna la 12-14 ani contribuie la formarea unei danturi permanente sanatoase
- Stratul lucreaza ca un scut protector
- Se reduce riscul aparitiei cariei dentare
- Sigilarea se numara printre cele mai sigure metode de profilaxie dentara pentru copii
Fluorizarea este una dintre principalele metode de prevenire a cariilor la copii.
Fluorul este substanta ce face ca smaltul dintilor sa fie mult mai rezistent la atacul acid si la factorii externi care duc la aparitia cariilor.
Acesta se leaga de hidroxiapatita (stratul exterior al smaltului), protejand dintii pentru o perioada mai lunga de timp.
Fluorizarea este una dintre principalele metode de prevenire a cariilor la copii. Aceasta poate fi efectuata in functie de decizia stomatologului.
Fluorizarile pot fi facute medicamentos si sunt numite fluorizari sistemice. Comprimatele fluorurate se administreaza conform recomandarii medicului, incepand cu varsta de 6 luni si continuand pana la varsta de 12 ani. Acestea au ca scop formarea dintilor definitivi, din os, cu o structura mult mai rezistenta la carii.
In cazul in care copiilor nu li se administreaza comprimate cu fluor, se recomanda fluorizarea in cabinet o data la 6 luni cu geluri sau lacuri profesionale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda patru metode de preventie primara a cariei dentare:
– fluorizarea generala si locala
– igiena alimentatiei si cea oro-dentara
– sigilarea dintilor.
Sigilarea dentara este o metoda inovatoare, non-invaziva, de prevenire a cariilor.
Sigilarea dentara poate avea o eficienta de pana la 80% daca este efectuata corespunzator.
Sigilarea dintilor este recomandata copiilor incepand cu varsta de 6 ani, cu conditia ca dintii respectivi sa nu fi fost afectati de carii.
Procedura de sigilare a dintilor nu este dureroasa, nu presupune folosirea frezei si nici nu necesita anestezie, ceea ce o face extrem de usor tolerabila pentru cei mici.
Medicii folosesc tehnicile de sedare-anestezie de ultima ora entru a elimina disconfortul si frica pe intreaga durata a consultatiei si tratamentului.
Sedarea stomatologica face posibila realizarea tratamentului intr-un timp record iar pacientul se va trezi odihnit si fara nici un disconfort.