Lucrari cu schelet frezat CAD CAM

August 17, 2017

In clinica Biodentis toate lucrarile dentare, metalo-ceramice sau pe suport de zirconiu, sunt realizate computerizat, printr-un sistem de frezare CAD-CAM ceea ce da o precizie si o adaptabilitate perfecta a acestora pe dintii restaurati. Sistemele CAD-CAM sunt sisteme extrem de evoluate cu ajutorul carora se pot realiza atat lucrari de zirconiu, metalice si lucrari integral ceramice (fatete, inlay-uri, coroane etc). Sunt formate, in mare, din 2 parti.

Scanerul
Scanerul este un sistem computerizat care realizeaza imagini 3D ale amprentei dentare sau ale modelului de gips. Imaginea astfel obtinuta se numeste amprenta digitala.

 

Dupa inregistrarea acestor imagini, calculatorul poate proiecta a mare varietate de lucrari dentare: coroane unice, punti dentare, incrustatii, fatete etc. Aparatul foloseste o tehnologie asemanatoare cu cea din industria aeronautica. Precizia proiectarii este extrem de ridicata, sistemul avand o marja de eroare de sub 20 de microni. Dupa proiectare, computerul trimite datele masinii de frezat

Masina de frezat
Masina de frezat este sistemul care executa frezarea blocurilor de zirconiu conform informatiilor primite de la computer. Foloseste freze speciale cu o precizie desavarsita.

 

Etapele confectionarii scheletului de zirconiu

– Dupa incheierea prepararii dintilor prin slefuire, se ia amprenta totala a arcadelor dentare.
– Se toarna modelele de gips, apoi se plaseaza modelele sau amprenta in scanerul computerizat. Acesta va crea o imagine tridimensionala a cazului protetic.
– Se introduc datele specifice cazului clinic in calculator. Acesta va proiecta lucrarea si va trimite informatiile masinii de frezat.
– Masina de frezat va executa scheletul lucrarii taind din blocurile de zirconiu. Precizia este desavarsita.
– Dupa frezare, scheletul de zirconiu se introduce intr-un cuptor special la temperaturi de peste 1500 grade Celsius timp de 6-7 ore. Aceasta operatiune se numeste sinterizare si are scopul de a creste rezistenta zirconiului la rupere si tractiune.

 

 

Dupa finalizare, scheletul se trimite la cabinetul stomatologic pentru proba. Daca lucrarile vor fi realizate integral din zirconiu, sistemul CAD/CAM va fi programat in executia definitiva a lucrarii. Bonturile artificiale folosite la implanturile dentare sunt prefabricate si se livreaza in seturi de diverse forme si marimi.